Recept, boostande ischoklad till julbordet

Ett toppenrecept på energigivande ischoklad till julbordet.

Köttstinnt, fett, kryddigt, mängder av socker och det är med lite skam jag erkänner att detta är gott. Vartfall är det så jag känner till julbordet vi växt upp med. Har alltid undrat varför jag, hunger till trots aldrig lyckas äta mer än vad jag gör på julbordet. Inlagd sill blandat med julmust, skinka mixat med öl, Janssons med rödvin, köttbullar med prinskorv, choklad med ramlösa etc… Det är nog så det ser ut i många svenska stugor där ute, och det är inte undra på att flertalet slocknar efter detta kataklistiska intag av olika födoämnen.

Eftersom att nyttig mat, näring, vitaminer och den utdelning träning och kost ger ligger mig lika varmt om hjärtat som macarons har jag etablerat en viss prägel på julbordet de senaste åren. En av de godsakerna jag står för på julbordet är ”steviasötad ischoklad med mct”. Detta är en fantastisk motvikt till maten och kan balansera hungern under julstressen.

Högcentrifugerad ekologisk koksolja (fett) med mct (Medium-chain triglycerides) har en otrolig massa egenskaper för den som är intresserad är följande länk en bra källa- här 

kokosolja med mct

Vad behöver du?

500g kokosolja/fett (klicka länk), kakao , flingsalt, torkad chili, ekologisk stevia.

  1. Sätt burken med kokosfett i en balja varmt vatten, ej kokande då kan glaset spricka. Låt detta stå i 30 min eller till innehållet är helt flytande. När detta är klart mäter du upp 200 g siktad kakao och blandar med stevian (läs anvisningar om mängd på stevian, men gissningsvis räcker 2 matskedar till detta recept), rör SAKTA ner kokosoljan i kakao- och steviablandningen. Som nämt kan ni smaka av med stevian, man vill ha dom olika söta kanse.
  2. Låt detta stå och svalna i 2 timmar i rumstemperatur, rör sedan om i blandningen som ska ha börjat bli fastare. Detta är ett viktigt moment då kakaon och stevian kan sjunka till botten.
  3. Häll över detta i en spritspåse och spritsa i formar om ca 15-20g (ischokladformarna får väl duga)
  4. Sprinkla lite mortlade chiliflakes samt flingsalt ovanpå. Hackade nötter är också ett bra alternativ att ha på.
  5. Ställ i frysen och ta ut till kaffe, te eller skumpan till nyår

image

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *